Dinsdag, 22 maart 2022

Practice what you preach

Iedereen is op zijn eigen manier met Positieve Gezondheid bezig, maar wel in dezelfde taal. Thea Verkoeijen, kwaliteitsmedewerker van Heerlen STAND-BY! en kernteamlid van de beweging, vindt dat mooi om te zien. Of sjiek, zoals ze het letterlijk zegt. “We hebben als kernteamleden allemaal een verbindingslijntje met de Beweging Limburg Positief Gezond en blijven daardoor – ook al zijn we heel verschillend – in beweging. Binnen wonen, onderwijs, zorg, welzijn. We voelen ons verbonden op welke manier dan ook. Dat geeft energie.” Thea benadrukt ook dat professionals naar zichzelf moeten kijken, niet alleen naar de cliënt of patiënt. Daarnaast is het haar missie om iedereen dezelfde – eenvoudigere – taal te helpen spreken.

Vergeet jezelf niet
“Positieve Gezondheid spreekt me erg aan. Ik heb een holistische visie altijd al heel belangrijk gevonden. Er is meer. Lichaam en geest zijn verbonden. Het gedachtegoed is voor mij niet alleen een manier om anders te kijken of zaken met elkaar te verbinden. Het is een onderdeel van iets groters. In mijn trainingen geef ik mee: het gaat om jou, de professional. Wat heb jij nodig om de balans te houden? In vrije tijd, je gezin, een druk sociaal leven en je drukke werk. Wij hulpverleners zijn vaak altijd met anderen bezig. Je moet er bewust van zijn dat je aan jezelf denkt. Wat wil je? Is dit wat bij je past? Hoe is het met de verbinding met en oprechte interesse in jezelf? Het is heel belangrijk om jezelf niet te vergeten. Practice what you preach.

Bewuster leven
Sinds ik met Positieve Gezondheid werk, merk ik dat ik in mijn dagelijks werk bewuster ben geworden van wat ik zelf wil. Er komt natuurlijk van alles op mijn pad. Sommige dingen moet ik doen – daar kan ik niet omheen – andere dingen wil ik doen. Ik ben me heel bewust van dingen die me blij maken. Ik pas de circle van invloed nu ook bewuster toe. Dat geeft energie. Hierdoor sta ik veel enthousiaster in het werk en ben ik gegroeid in het geven van trainingen. Ik stel me zelf in veel situaties de vragen: Wat kan ik bijdragen? En wat moet het opleveren voor het grotere geheel? Mijn stip op de horizon is het bereiken van 75% van de Limburgers. Ik probeer daarom zoveel mogelijk mensen te inspireren en te verbinden. En denk mee over het grote geheel. 

We zijn er nog niet
Ik word er blij van dat steeds meer professionals in hulpverleningsland dezelfde taal spreken. Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk mensen bewust te maken dat die taal eenvoudiger kan. Zo kunnen we elkaar namelijk nog sneller vinden én begrijpen. Bij Heerlen STAND-BY! zijn we trouwens ook bezig de bureaucratie te verminderen. Alles wat moet dat moet, maar anders gaat het van tafel. We gaan met de kaasschaaf over de werkprocessen heen. Terug naar de basis. Ga het gesprek aan. In eenvoudige taal. We zijn goed op weg, maar we zijn er nog niet.

Happy professionals
Organisaties die nog niet met Positieve Gezondheid werken, zou ik willen zeggen: Wat heb je te verliezen? Het is terug naar de eenvoud. En wat het oplevert is ontzettend waardevol. Een positief gezonde medewerker zorgt voor een positief gezond team. Happy professionals zorgen weer voor inspiratie en bewustwording bij de ander. Daarom is meedoen zo belangrijk.

De vraag van Han von den Hoff van Burgerkracht Limburg aan Thea: 
“Hoe vaak vul jij zelf het spinnenweb in?” Zeker twee keer per jaar. Dat houdt mij scherp en alert. Hoe zit ik in mijn werk, in mijn relatie en in de relatie met mijn vrienden. Wat heb ik nodig? Waar word ik blij van?”

De vraag van Thea:
“Welke tip geef jij mee voor de implementatie van Positieve Gezondheid?”