Wat een geslaagde avond, deze kookestafette voor kinderen en hun ouders. Hoe kun je van gezonde groenten en fruit een heerlijke maaltijd maken? Dat hebben de deelnemers goed kunnen leren van chef-kok Wiel Rekko. Om jongeren te leren hoe lekker gezond eten kan zijn, is zo’n kookestafette een werkzame oplossing.

De initiators van deze campagne hadden zich verzameld bij Kookstudio Manjefiek in Maastricht. “Kinderen krijgen vrijwel nooit de groenten voorgeschoteld die hun ouders zelf niet lusten. En met wat tegenslag weigeren ze zelf ook weer meer groenten, die ze niet willen. Als je zo generaties door zou gaan, blijft er weinig over” zegt Rianne Pass van Coach (midden op foto, beneden). “Met deze estafette bieden we een nieuwe opening naar de consumptie van gezonde groenten.”

Verder zijn in dit project ook verbonden de eerste-lijnszorg, scholen en sportverenigingen. Waar het allemaal om gaat is dat kinderen leren ervaren dat groenten en fruit gezond en vooral ook lekker zijn. En dat is in het belang van alle betrokken partijen. In de naburige hoogstamweide een Gouden Appel werd geplukt. Met deze symbolische handeling is de samenwerking beeldend in gang gezet. Betrokken zijn Coach, Jogg en SMPM die zich aan dit doel hebben gecommitteerd.

Jogg stimuleert het in beweging krijgen van kinderen. En Coach richt zich curatief op obese kinderen. Met hun programma Your Coach Next Door probeert Coach te voorkomen dat kinderen steeds meer overgewicht krijgen. SMPM – een netwerk van bedrijven en instellingen in de regio Maastricht – geeft dit initiatief een stevige steun in de rug. Voorzitter Theo Thuis (foto beneden) is erg actief in het verbinden van al deze initiatieven.

SMPM is al jaren bezig kinderen meer te laten bewegen, gezonder te laten eten en meer water te laten drinken. De doelen zijn eenduidig helder: Drink 1 liter water per dag. Eet 1 kg gezond per dag. Beweeg 1 uur per dag. De waterbar is inmiddels een bekende verschijning in het Maastrichtse straatbeeld. En daar komen nu een beweeg-mobiel en een eet-mobiel bij.


De ‘Quote of the day’ kwam van Wiel Rekko, gastheer Kookstudio Manjefiek: “Koop groenten naar het jaargetijde, 1 kg voor 1 euro en wel voor een lekkere
maaltijd voor 4 personen.”

De foto’s zijn gemaakt door Frank Kerbusch.