Donderdag, 7 maart 2024

Positieve Gezondheid in de gevangenis te Sittard

Namens de Beweging Limburg Positief Gezond werd Loek Vaessen eind 2023 door Hanneke Theloessen, Directie van de Penitentiaire Inrichting (de PI) en Bas Huijten, Preventie medewerker, gevraagd om eens van gedachten te wisselen over Positieve Gezondheid (PG) in relatie tot hun tweede vitaliteit dag. Niet voor de gedetineerden doch voor hun eigen personeel.
 
Loek vertelt: ‘Het was al een hele gewaarwording om überhaupt als gast de gevangenis binnen te komen doch eens binnen ontstond gelijk veel aandacht voor het gedachtengoed PG en dan vooral in relatie tot het gaan veranderen van de cultuur en bevorderen van de mentale gezondheid. De PI is een tot perfectie uitgevoerde operatie waarin er geen veiligheidsrisico mag zijn en iedereen in een constante modus van paraatheid is. Men kampt hierdoor ook met een heel hoog verzuim. Vaak veroorzaakt door de nodige druk en crisissituaties waaraan medewerkers bloot staan, de onregelmatige werktijden en de moeite zich te ontspannen.’
 
Nadat de eerste vitaliteit dag vorig jaar in het teken stond van ‘Lichaamsfuncties, beweging en voeding’ stond 22 februari de dimensie mentaal welbevinden centraal. Na een drietal sessies met Hanneke en Bas en een kennismaking met de stuurgroep vitaliteit van de PI is er een gevarieerd programma-aanbod door Loek middels zijn netwerk opgetrommeld. Dit hield in dat er door twee vrijwilligers van Burgerkracht een workshop “Mijn Positieve Gezondheid en Ik” is uitgevoerd. Een workshop over beter slapen in onregelmatige werktijden door benVitaal en als afsluiting een groepsyoga les door Yogaplace.
 
Het was al met al een geslaagde en bijzondere vitaliteit dag waarbij er ook in de kantine een aantal stands aanwezig waren om bijvoorbeeld informatie in te winnen over zelfregietool. Dankzij Sanne Jacobs was er ook een HRV meeting via benVitaal en informatie over pensioen arrangementen en de mogelijkheden om eerder te stoppen met werken.
 
Om de volgende stap te gaan zetten met het veranderen van de cultuur gaat de PI later dit jaar aan de slag met het trainen van hun MT en middenkader op het gebied van toepassing van Positieve Gezondheid en het voeren van het andere gesprek.