Dinsdag, 27 december 2022

Zonder eigen regie vliegen medewerkers niet

HR / Vitaliteit
Zorg

Ik ben blij als medewerkers de ruimte voelen én durven te pakken

Creëer je mooiste baan. Dat is de HR-strategie van Meander. Arno Hanssen, sinds begin dit jaar stafdirecteur HR, is hiervan het levende bewijs. Hij werkt al 31 jaar bij Meander in verschillende managementfuncties. “Ik zie bij deze werkgever de mogelijkheden om mezelf te (blijven) ontwikkelen en stappen te zetten in mijn carrière.” Arno is voorstander van medewerkers zelf met initiatieven te laten komen en die ook uitvoeren. Een tafeltennistafel in de hal, is er zo een. Niet meteen een besluit waar de binnenhuisarchitect blij van zou worden, maar wél de medewerkers. En om hen draait het. In gesprek met een enthousiaste en gelukkige inspirator. 
 
Zonder eigen regie vliegen medewerkers niet
Vitaliteit is belangrijk binnen Meander. Verbinding, eigen kracht en eigen regie horen zowel bij vitaliteit als Positieve Gezondheid. “Wij vinden het daarom heel belangrijk dat onze medewerkers zelf en samen bedenken wat goed voor hen is. Tinka van Vuuren, bijzonder hoogleraar in duurzame inzetbaarheid en vitaliteit, ondersteunde binnen Meander een  onderzoek naar factoren die van invloed zijn op het al dan niet nemen van eigen regie op vitaliteit. Eén opvallende conclusie: sec het aanbieden van interventies heeft geen directe invloed op duurzame inzetbaarheid. Dat is interessant.
Want we blijven maar aanbieden en aanbieden. Maar die persoon gaat nooit vliegen zonder eigen regie. Daarom denken we bij Meander altijd na over: waar zetten we de eigen regie van de medewerker in tijdens interventies. Wij vroegen onze medewerkers: Hoe kunnen wij een preventief medisch onderzoek (PMO) ontwikkelen, zodat het ook echt bijdraagt aan vitaliteit, gezondheid of iets anders in je leven? Wij hebben met de vele feedback - maar liefst 83,8% had de evaluatie ingevuld - de Meander Vitaal Check ontworpen. Onze vitaliteitscoaches voeren jaarlijks ongeveer 200 van deze checks uit. De uitkomsten gebruiken wij in de ontwikkeling van ons verdere aanbod.
Daarbij is een medewerker ons lijntje richting onze cliënten/klanten en inwoner van onze regio. Daarnaast heeft deze persoon vaak een gezin en vrienden. Familieleden betrekken we altijd actief bij interventies. Denk aan: Start to Run, Stoppen met roken, gezonde BBQ-workshops. Zo vinden onze medewerkers steun aan hun gezinsleden. Zeer belangrijk.”

We moeten de groene bolletjes groen houden
Arno zelf doet volgens eigen zeggen alles op het gebied van Positieve Gezondheid. Ook privé. “Dat zit in mijn systeem. Mensen geven me dat ook terug als ze met me praten. Ik ben een omdenker en inspirator. Ik ben bevlogen en zie mogelijkheden waar anderen in beperkingen denken. Ik kijk vooral naar de groene bolletjes. Die moeten we groen houden. Ik praat ook niet meer over een verzuimpercentage, maar over een gezondheidspercentage. Hoe bevorderen we nu gezondheid. De meeste mensen vinden het lastig om zo te denken. Ik doe dat continue en probeer anderen ook te laten omdenken.” 

Ruimte voelen en durven te pakken
Het zijn vaak de kleine dingen die het doen. Ook Arno kan dit beamen. “Ik kan al gelukkig worden als ik weet dat medewerkers van kantoor tussen de middag gaan wandelen of zelfs een power nap houden. En die tafeltennistafel in de hal komt er. Of het nu past binnen ons kantoor of niet. Ik ben blij als medewerkers de ruimte voelen én durven te pakken.” 

De vraag van Paul Asbreuk: Veel zorgmedewerkers hebben het moeilijk; ervaren veel werkdruk.
Hoe kun jij Positieve Gezondheid gebruiken om het personeel sterker te maken? 
“Door ze te vragen wat ze nodig hebben en niet te bedenken wat ze nodig hebben. Ook door ze te betrekken bij het realiseren van dat wat ze nodig hebben. En van daaruit ook laten zien: wij nemen jou serieus in de ideeën die je hebt. Ook al zou ik het zelf nooit voorgesteld hebben, zoals de inzet van Chinese geneeskunde. Wij nodigden een therapeute uit en tot mijn verbazing was het een groot succes. Of deelnemers van Start to Runners die nu instructeurs zijn bij de volgende groep. Zo blijven ze bewegen en kunnen hun enthousiasme overbrengen op andere collega’s. Zo maken wij onze medewerkers sterker.”
Wat is jouw vraag voor Roel Smeijsters Huisarts Hartje Dorp Geleen? 
“Positieve Gezondheid gaat uit van het zoveel mogelijk in staat zijn om eigen regie te nemen. Daar zit een paradox in. Want WIJ vinden het dus belangrijk dat mensen eigen regie nemen. Eigen regie kan voor iemand ook zijn op de bank liggen met bier en een zak popcorn.  Hoe ga jij hiermee om?”