“Ik wil dichter bij de mensen staan. Dichter bij de uitvoering. Dáár ligt mijn hart”, dat realiseerde Paula Langen zich toen zij al een tijd als beleidsmedewerker bij Provincie Limburg werkte. Paula is nu eigenaar van Innersmile-coaching en is beweger (ambassadeur) voor Beweging Limburg Positief Gezond en implementatiecoach.
Dingen doen die belangrijk zijn
Toen Paula dat voor ogen had ging ze nog meer coachopleidingen volgen. Daar wilde zij meer mee gaan doen. “Positieve Gezondheid was een goede leidraad. En zelf wilde ik ook graag een steentje bijdragen om uit die bovenste regionen te komen van het verkeerde gezondheidslijstje waar Limburg bivakkeerde. Ik zat er namelijk dicht bovenop bij de Provincie. Ik wilde naast mijn baan meer doen en ben vrijwilliger geworden bij Burgerkracht Limburg. Ook heb ik de basiscursus gevolgd bij iPH en ben inmiddels al een paar jaar implementatiecoach. Daarnaast zat ik in intervisiegroepen met collega’s. Het werd me steeds duidelijker dat ik er meer mee wilde.” Paula doet nu de dingen die ze belangrijk vindt, waar ze energie van krijgt en waar ze blij van wordt. Bijvoorbeeld training geven over Positieve Gezondheid vanuit haar eigen onderneming.
Er gebeuren mooie dingen
Waar komt die drang vandaan om Positieve Gezondheid zo breed uit te dragen, vroegen we haar. “Ik heb zo’n 10 jaar geleden borstkanker gehad. Dat heeft me mede doen realiseren dat ik blij moet zijn met wat ik wel heb en kan. En dankbaar zijn. Juist dáárop focussen. Positieve Gezondheid sluit daarbij aan. Ik vraag me bij bijna alles af: Hoe zit ik in mijn vel? Is dit goed voor mij? Is dit goed voor de ander? Ik ervaar hierdoor een stukje veerkracht. En kan anderen hier ook makkelijk op aanspreken. Wat heb je wel? Wat kun je wel? Vroeger leerde je: ‘Wat is het probleem? O, dat los ik wel op.’ Laat de mensen zelf denken én ervaren dat ze tot op zekere hoogte zelf invloed hebben op hoe het met ze gaat. En het fijne is: als mensen zelf dat vonkje ervaren gebeuren er mooie dingen. Aan het begin van een workshop zei een mevrouw in een rolstoel tegen mij dat er niets positiefs aan haar was. Maar aan het einde van de bijeenkomst wilde zij per se verder praten over haar spinnenweb. Omdat ze ervaarde dat het heel waardevol is. Dat heeft veel betekenis voor mij.”
Iedereen is gelijk en van grote waarde
Niet alle organisaties werken met of volgens Positieve Gezondheid. “Maar mensen zijn het belangrijkste voor je als organisatie. Medewerkers, maar ook diegenen waarvoor je het werk doet. Het is dus enorm belangrijk om échte aandacht te hebben voor de mens. Iedereen is gelijk en heeft grote waarde. Als iedereen het gevoel heeft ‘ik word gezien en gehoord’ dan levert dat een enorme boost op. In een sessie met managers zei een van hen: ‘Ik spreek nu over dingen waarover ik nog nooit gesproken heb met collega’s. Ik merk dat ik een ander stuk van mezelf durf te laten zien.’ Ik denk dan WAUW. Het spinnenweb is een mooie tool om mee aan de slag te gaan. Het kan geïntegreerd worden in dat wat een organisatie al doet. Het is niet iets wat erbij of in plaats van iets anders komt. Ik zou tegen iedere organisatie willen zeggen: probeer het gewoon.”
De vraag van Sylvia op het Broek van Spil training en advies: Wat zie jij als de grootste uitdaging voor de toekomst in relatie tot Positieve Gezondheid? “Het eerste woord dat in me opkomt, is ‘communicatie’. Hoe delen we ervaringen en ontwikkelingen met elkaar. En hoe blijven we elkaar inspireren. Dat is echt een uitdaging. Niet iedereen heeft hetzelfde nodig namelijk. Online of live bijeenkomsten. Inspiratiesessies inzoomen op HR of op de wijk. Een website bouwen of een omgeving waarop mensen kunnen inloggen. Ik vind het een valkuil dat er zo ontzettend veel is. Je bent bijna fulltime bezig om alles bij te houden. Dat is een gevaar. Want als het te veel is dan haken mensen af. De uitdaging is: hoe houden we het behapbaar. En hoe houden we het met elkaar levend. De moeilijkheid hierbij is: we zijn allemaal anders. Want wij zijn allemaal mensen met wensen.”
Wat is jouw vraag voor Paul Asbreuk van GGD Zuid-Limburg: Wat zou je doen als jij de baas was van Positieve Gezondheid?