Vrijdag, 5 november 2021

We vinden altijd weer een weg

We vinden altijd weer een weg
Midden in het coronatijdperk zitten, nog niet gevaccineerd zijn en een chronische ziekte hebben, kan je allemaal erg beperken. Maar Femke Wollgarten, ambassadeur van Beweging Limburg Positief Gezond, laat dat niet gebeuren. Zij ging met haar gezin van begin mei tot en met eind juli naar Zweden met de camper. “Onze oorspronkelijke plannen om zes maanden door Oost-Europa te trekken, hebben we overboord gegooid. Dat was te onzeker en risicovol, maar dit Noord-Europese land liet ons toe met alleen een negatieve test, daarom zijn we daar rond gaan trekken”, vertelt Femke. Doen wat wel kan dus. En wat blijkt: ze hebben de tijd van hun leven gehad. 

Veiliger dan thuis
De enige buitenlanders die rondreden over de Zweedse wegen waren Femke, haar man en hun dochter van vijf. Corona leek niet te bestaan. Alleen als ze contact hadden met Nederland via Skype drong het weer meer tot hen door dat dit voor veel mensen aan de orde van de dag is. “We stonden vaak helemaal alleen op een camping of in the middle of nowhere, want dat mag in Zweden. Hierdoor voelden we ons misschien wel veiliger dan in onze woonplaats in de buurt van Aken of in Nederland.” 

Ik doe nooit iets niet
Met een chronische ziekte is op vakantie gaan vaak een uitdaging. Femke heeft al 17 jaar diabetes type 1 maar zij gaat gewoon door met alles wat ze voorheen deed. “Ik doe nooit iets niet. Natuurlijk moet ik veel diabetesspullen meenemen op reis. En ik kan ook niet ontkennen dat ik het altijd weer spannend vind, maar ik laat me er niet door leiden. Met onze reislustige inslag zou dat ook heel vervelend zijn. Mijn man en ik zijn al in veel landen geweest, ook helemaal aan de andere kant van de wereld. In Nieuw-Zeeland, Australië en delen van Azië. Onze dochter ging vrijwel meteen mee op reis. Wel vooral in Europa. Als zij zich prettig voelde – en dat deed ze – gingen we de volgende reis weer iets verder of langer. Dat ging en gaat perfect.”

Intens en intensief
De droom van het drietal was om met een camper zes maanden door de Balkan, Griekenland en Italië en dan weer richting het noorden te trekken. Maar corona gooide roet in het eten. Na een aantal maanden uitstel bleek deze reis nog steeds niet haalbaar. “We hebben toen besloten begin mei voor drie maanden naar Zweden te gaan. Met het idee: we kijken wel hoe het loopt. Is het niet verantwoord of te moeilijk dan gaan we gewoon terug. Maar niets van dat alles. Het was een heel intense en intensieve periode. We waren letterlijk en figuurlijk met ons drietjes. We hebben veel ondernomen, maar ook weer niet. We houden van wandelen en het ontdekken van de natuur. Dat hebben we zeker veel gedaan, maar ook zijn we soms lekker rondom de camper gebleven. Op een mooi plekje, een kampvuur erbij met wat marshmallows. Wie deed ons wat?! Het was heel fijn. We zouden het zo weer doen.” De volgende reisplannen liggen alweer op de plank. Sterker nog: het gezin is alweer een keer voor een paar weken weggeweest en ieder vrij weekend grijpen ze aan om te gaan kamperen. 

We vinden altijd weer een weg
Femke werkt met haar bedrijf FemVit en als ambassadeur dagelijks met positieve gezondheid. Zelf ervaart ze steeds weer wat dit met iemand doet. Ze wil graag een boodschap afgeven aan mensen die zichzelf beperkingen opleggen. “Als je iets gepland hebt wat niet gaat – dat kan ook iets anders zijn dan een reis – stel het bij en maak het wat kleiner voor jezelf. Dan is er veel mogelijk. Dat doen wij ook. Zeker als onze dochter leerplichtig is volgend jaar. Het wordt een uitdaging om dan langer op vakantie te gaan. Maar we vinden altijd weer een weg. Letterlijk.”