Vrijdag, 22 oktober 2021

Vergeet niet de burgers óók te inspireren

Het is een goede zaak dat de focus voor een groot deel op de zorgprofessionals ligt, maar burgers worden soms vergeten. Het is belangrijk dat ook zij geïnspireerd raken en positieve gezondheid gaan omarmen. “Gelukkig gaat dat al veel beter. Ik hoor geregeld dat patiënten zelf bij de huisarts wapperen met het spinnenweb. Dan zijn we op de goede weg”, dat stemt Katrien Pleunis, trainer/coach bij de Blauwe Zorg voor een deel tevreden. Samen met Mischa Deusings (coach) en Cisca van der Meijs (trainer) verzorgt zij de trainingen positieve gezondheid voor Blauwe Zorg. In gesprek met Katrien.

Bewustwording triggeren
Positieve gezondheid is een meerwaarde voor iedereen. Van organisaties tot individuen. Blauwe Zorg plukt daar ook de vruchten van. “Het heeft ons veel gebracht. De trainingen van Institute for Positive Health (iPH) van Machteld Huber hebben we aangevuld met oefeningen. Heel veel oefeningen. Bij iedere doelgroep finetunen we de training, zodat de deelnemers het geleerde echt kunnen gebruiken in hun werk. Door het grote aantal trainingen is al bij veel medewerkers de bewustwording getriggerd én verbeterd. Dat is weer goed nieuws voor onze cliënten. Bovendien worden zij zich ook steeds bewuster van positieve gezondheid en pakken vaker hun eigen regie. Het gaat de goede kant op, maar we zijn er nog lang niet.”

Denken in mogelijkheden
Anders kijken naar mensen en hun situatie. Meer focussen op wat wél kan. Dat kun je in je privéleven natuurlijk evengoed toepassen. “Ik ben me bewuster van dingen. Dat ik niet moet oordelen bijvoorbeeld. Maar ook ik ben maar een mens en verval soms terug in mijn oude patroon. Dan is het weer goed dat mijn collega met wie ik samen de trainingen geef mij een spiegel voorhoudt. Right into my face, zeg maar. In mijn werkgebied zie ik daarnaast veel goede ontwikkelingen. Een collega kon bijvoorbeeld door corona niet met een cliënt naar een voetbalwedstrijd gaan. Hij bedacht snel een andere leuke activiteit. Dat is letterlijk denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen. De regie terugleggen bij de cliënt als hij naar de huisarts moet, is weer een ander aspect van positieve gezondheid. Laat hem zelf de afspraak maken en zelf bepalen wanneer zijn operatie plaatsvindt. Die beweging zie ik overal om me heen gebeuren. Dat doet me goed en geeft me energie. Ik word sowieso blij van het inspireren van andere mensen en ‘aah zo werkt dat’ momenten meemaken bij anderen.” 

Beleidsmakers en managers enthousiasmeren
Katrien geeft aan dat het goed is om andere organisaties, die nog niet met positieve gezondheid aan de slag zijn, mee te nemen in het gedachtegoed. “Als we beleidsmakers en managers – die beslissen uiteindelijk – kunnen enthousiasmeren om een training of workshop bij te wonen dan zijn we al heel ver. Zo worden ze vast en zeker geïnspireerd door de andere manier van kijken door en werken met positieve gezondheid. Ze gaan beseffen dat het veel meer is dan minder roken en meer bewegen. Grote kans dat ze vervolgens ook overstag gaan om ermee te gaan werken.” 

“Blauwe Zorg is ook een beweging die al een tijd bestaat. Wat is voor Blauwe Zorg de toegevoegde waarde van de beweging ten opzichte van positieve gezondheid? Doorkruist dat niet jullie plannen?”
Dit is de vraag van Thom Rutten en Esther Bloemen van Fontys Paramedische Hogeschool. “Nee, hoor. De samenwerking met de Beweging Limburg Positief Gezond is vooral aanvullend. We leren veel van elkaar. En daarnaast completeert de ene beweging de ander. De e-learning die ontwikkeld is door iPH en Fontys wordt door onze collega-organisaties gebruikt; wij geven de voorkeur aan fysieke trainingen. In de afgelopen jaren hebben wij gezien dat de fysieke training, die praktijkgericht is, hele mooie resultaten oplevert.”


Wat zou jij Corné van Asten en Janneke van den Berg van Syntein willen vragen?
“Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we (kwetsbare) burgers die nog niet op de positieve gezondheid-trein zitten niet uit het oog verliezen?”