Op veel plaatsen zijn inwoners actief om zorg en welzijn anders te organiseren of hun eigen leefomgeving meer duurzaam in te richten. Om daar meer bekendheid aan te geven, vindt op 17 mei in Stadion Galgenwaard te Utrecht de eerste Nationale Dialoog Gemeenschapskracht plaats.
Op veel plaatsen zijn inwoners actief om zorg en welzijn anders te organiseren of hun eigen leefomgeving meer duurzaam in te richten. Om daar meer bekendheid aan te geven, vindt op 17 mei in Stadion Galgenwaard te Utrecht de eerste Nationale Dialoog Gemeenschapskracht plaats. Met prominente gastsprekers als minister Hugo de Jonge (VWS), prof. dr. Tine de Moor (UU), drs. Nathan Rozema (Krachtstation Kanaleneiland), drs. Jantine Kriens (VNG) en Jos de Blok (Buurtzorg Nederland). Daarnaast uiteraard met dé koplopers onder bewonersinitiatieven in Nederland die hebben bewerkstelligd dat de regie voor bepaalde zorg-, ondersteunings- en/of welzijnstaken bij inwoners ligt.
Het bruist in buurten, wijken en dorpen. Al dan niet in coöperatieverband organiseren inwoners met en voor elkaar vervoersservices, klusdiensten, dagondersteuning, sociale eettafels, ontmoetingsplekken, thuiszorg, beweeggroepen, zorgwoningen, een zorghotel of een wijkinformatiepunt. De betekenis en impact van deze gemeenschapskracht wordt steeds duidelijker. “Wij zien dat deze beweging gesteund wordt door de politiek en bestuurders. Alleen zijn deze mooie ontwikkelingen nog te weinig zichtbaar en daarom organiseren we deze dag.”, vertelt Anja van der Aa, directeur GezondNL en bestuurder van de Stichting Wijkinformatiepunt Utrecht. Wat verstaan we onder gemeenschapskracht? Dat is de positieve energie, die vrij komt als mensen elkaar helpen om steeds meer doelen beter te bereiken door hun middelen te delen. Doel van deze dialoog is de kracht op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn, participatie nog meer te waarderen.
De transformatie naar meer zeggenschap en eigenaarschap bij inwoners roept fundamentele vragen op over hoe governance, financieringsstromen, innovatie en infrastructuur in de wijk opnieuw -en vooral samen- vorm dient te krijgen Deze uitdagende vragen staan centraal tijdens deze dag. “We organiseren deze dag na de gemeenteraadsverkiezingen, in de hoop dat dit een eerste stap is om de coöperaties duurzaam vanuit de gemeente te gaan faciliteren.” De dialoog is het startsein voor diverse vervolgactiviteiten die op 17 mei worden gepresenteerd, zoals het Actieprogramma Zorgzame Gemeenschappen en een concept-motie over ‘Procesverantwoordelijkheid in de wijk’.
Dat kan via www.dialooggemeenschapskracht.nl. De kosten voor deelname zijn € 95,-. Inwoners(initiatieven) kunnen vrijkaartjes aanvragen dankzij sponsoren. Wie het eerst komt wie het eerst maalt, want het aantal vrijkaarten is beperkt.
(Overgenomen uit ZorgenZ, 16 april 2018)