Home
Positieve Gezondheid
Wat is Positieve Gezondheid?
Hoe werkt Positieve Gezondheid?
Mijn Positieve Gezondheid
Hoe is het ontstaan?
Positieve Gezondheid vergeleken
Scholing
Voor studenten
Ervaringen
Positieve Gezondheid in de praktijk
Inspiratiesessies
Tools
Limburg Positief Gezond
Beweging Limburg Positief Gezond
Ambassadeurs
Kernteam
Werkwijze
Partners
Ambities
Actueel
Actueel
Aanmelden nieuwsbrief
Archief nieuwsbrieven
Keipositief
Contact

Het idee

Het idee van Keipositief is spontaan ontstaan. Mirjam Beelen zag in een dorpje een afbeelding van één van de zes dimensies van positieve gezondheid en deelde dit in de app-groep van de Beweging Limburg Positief Gezond. In de reacties werd de associatie gelegd met de Happy Stones die je op allerlei plekken tegen kunt komen: mooie, zelfgemaakte, tekeningen op stenen. Gemaakt door iemand voor anderen, om even blij van te worden bij het ontdekken ervan en daarna zelf te besluiten of je het kunstwerkje laat liggen of misschien wel verplaatst of meeneemt. Zo’n steen (kei) kan zo een hele reis maken. 

Wat we doen met de keien

Als Beweging willen we de keien aanbieden aan onze relaties (bewegers) en neerleggen op zichtlocaties om zo meer aandacht te geven  aan positieve gezondheid. #keipositief is een heel mooi voorbeeld van hoe invulling gegeven wordt aan positieve gezondheid. Door het gesprek aan te gaan over hoe we ons voelen en hoe we het samen, met elkaar, (anders) kunnen doen. De ontvanger beleeft een geluksmomentje bij het vinden van zo’n steen en voor de maker is het is leuk om dit voor een ander te kunnen betekenen. We leggen de keien neer op een plekje in Limburg waar ze gezien worden en mensen nieuwsgierig kunnen maken.

 

De zes dimensies van positieve gezondheid

Positieve gezondheid gaat niet alleen over lichamelijke gezondheid. Er zijn veel factoren die bepalen hoe we ons voelen. Met positieve gezondheid werken we vanuit zes dimensies, zes factoren die onze gezondheid bepalen; dagelijks functioneren, onze gedachten, of we mee kunnen doen in de maatschappij, of we gelukkig zijn, of ons leven betekenis heeft. En natuurlijk hoe we ons lichamelijk voelen. Positieve gezondheid helpt je bij bewustwording van jouw persoonlijke situatie en om te gaan werken aan jouw persoonlijke doelen. Positieve gezondheid is er voor iedereen, samen maken we Limburg een stukje mooier.

Tour door Limburg

We leggen de verbinding met de (nieuwe) organisaties en initiatieven die met ons aan de slag gaan om positieve gezondheid steeds meer bekendheid te geven. Er zijn al spontaan tal van initiatieven ontstaan in Limburg. Ook is de eerste officiële kei aangeboden aan wethouder Roy Bouten van de Gemeente Horst aan de Maas. Aan de Baersdonck in Grubbenvorst is gevraagd of de mensen van de dagbesteding deze ‘keien’ voor de beweging wilden maken. Roy “de Baersdonck is een heel mooi voorbeeld van hoe invulling gegeven wordt aan positieve gezondheid.
Door het gesprek aan te gaan over hoe we ons voelen en hoe we het samen, met elkaar, (beter) kunnen doen”. De mensen van de Baersdonck hebben samen gestemd welke kei als eerste aangeboden zou worden. Dat werd de kei met de tekst ‘Samen Sterk’ van Fancois Otten. Samen Sterk is een het motto bij de Baersdonck. Ieder heeft zijn eigen kwaliteiten en mogelijkheden en door deze samen te benutten kunnen we heel veel bereiken. 

We gaan verder

Het stokje wordt nu overgedragen aan de volgende gemeente en zo gaan we de hele Provincie door met als eindpunt het Gouvernement in Maastricht. Wie weet kom je ze in de toekomst ook in jouw buurt tegen of hebben we je misschien zelfs wel geïnspireerd om met ons mee te doen! Heb je een mooi verhaal of wil je iets met ons delen? Laat het ons weten via info@limburgpositiefgezond.nl

#keipositief #positievegezondheid #limburgpositiefgezond #ookjijkuntmeedoen

De eerste collectie keipositieve keien zijn vandaag opgehaald

Loek en Mirjam waren vandaag op bezoek bij de Baersdonck om de mooie collectie keien op te halen. En natuurlijk om de makers te bedanken. Eerder heeft Loek, bij de overhandiging van de eerste steen aan wethouder Bouten van Horst aan de Maas al vijf keien meegenomen. De mensen van de Baersdonck en Géke Martens die dit proces heeft begeleid, ontvingen een grote dobbel’kei’ met daarop de zes dimensies van positieve gezondheid. Om zo al dobbelend op een hele leuke manier met elkaar in gesprek te gaan over de dingen die van belang zijn in het leven.

 

De mensen van de Baersdonck kregen een notitieboekje en pen van onze beweging om hun ervaringen en belevingen op te kunnen schrijven. Deze aanpak staat geheel in het teken van de zes gezondheidsdimensies die het werken met Positieve Gezondheid omvat. De lichaamsfuncties, het dagelijks functioneren, het mentaal welbevinden, de kwaliteit van leven, het meedoen aan de maatschappij en zingeving.  

De activiteit ‘Keipositief’ past bij de dimensies mentale gezondheid, zingeving, kwaliteit van leven en meedoen. Ook was er aandacht voor het lichamelijk functioneren in de vorm van de appels die uitgedeeld werden. De grote kei gaat weer verder op pad, op naar de volgende Gemeente waar we keipositief aandacht gaan vragen voor Positieve Gezondheid en op zoek gaan naar nieuwe Bewegers. De volgende reis gaat naar Venlo.

Het volgende station van KEIPOSITIEF is de gemeente Venlo

De kei gemaakt door mensen van de Baersdonck en aangeboden aan wethouder Roy Bouten mochten we niet meenemen. Die blijft in Horst aan de Maas. Deze kei heeft een prominente plek gekregen op de tafel in zijn kamer. Op deze manier worden bezoekers nieuwsgierig gemaakt en hiermee licht de wethouder toe waarom hij en zijn gemeente het gedachtegoed van Positieve Gezondheid van ganser harte omarmen en uitdragen.

De reis van onze keipositieve kei 'XXL' door onze provincie, gaat wel verder. XXL gaat vanuit het gemeentehuis van Horst aan de Maas naar het volgende station. En dat is de gemeente Venlo. Meerdere routes zijn al uitgestippeld. Het belooft een heel avontuur te worden. Volgende week berichten we er meer over.

Deze pagina delen: