Woensdag, 21 juni 2023

Het Comfort

Het is juni en de natuur staat vol in bloei. Midzomer is in aantocht. Op 21 juni is de zon op z’n hoogtepunt en daarna worden de dagen weer langzaamaan korter. De koolmeesjes en andere jonge vogels hebben hun nest­kastje verlaten en doen pogingen om de wereld in te vliegen, terwijl we kunnen zien hoe hun ouders nog in de buurt zijn om hen te voeren en hen nog tot steun zijn.

Ben jij ook zover dat jij voluit de wereld durft instappen en het comfort durft te verlaten? Durf jij je innerlijke deuren wijd open te zetten, zodat je vrijuit kan leven en echt gaat kiezen om jezelf, je omgeving en hiermee de wereld een stukje beter te maken.? Dat klinkt wellicht allemaal wat vaag en zweverig doch de noodzaak voor transformatie en dat het anders moet ervaren we allemaal wel, al is het in onze portemonnee dan wel alles waar we in de huidige tijdgeest mee worden geconfronteerd. 

De noodzaak tot verandering vraagt niet alleen bewustzijn doch ook moed en daadkracht om het ook daadwerkelijk anders te gaan doen. En dat betekent vaak dat we afscheid moeten nemen van ons comfort. Of het nu het kopen van meer onbewerkte voeding is, stoppen met ongezonde gewoontes, minder vliegvakanties of juist meer tijd gaan besteden aan het helpen van een ander die dit nodig heeft.

Als we eenmaal het comfort gewend zijn is het verrekte lastig om hier weer een stuk afscheid van te gaan nemen. Het ontspullen, consuminderen en vooral bewust omgaan met de zogenaamde zaken die ons comfort bieden is noodzakelijk om voor de generaties na ons een meer gezonde moeder aarde te realiseren. 

Het goede nieuws is dat comfort wel bijdraagt aan ons plezier doch niet aan het ervaren van meer levensgeluk. Dat zit veel meer in het genieten van de kleine dingen en het hebben van betekenisvolle relaties.
Ook het hebben van autonomie, zelf ontwikkeling en kunnen voeren van eigen regie draagt bij aan langdurig levensgeluk. Ben dus bewust van wat je niet meer nodig hebt en misschien juist ook meer. En veel van dat ‘meer’ vind je vaak buiten jouw comfort. Durf dit eens te verlaten en ervaar wat op je pad gaat komen. Stap voor stap of net als die jonge vogels tak voor tak. Totdat de vleugels en conditie in volle sterkte zijn en alle moed is verzameld om het avontuur des levens op een andere manier aan te gaan. 

Ik wens iedereen een prachtige zomer toe met veel gefladder en genietmomentjes van de kleine dingen.

Loek Vaessen
Coordinator Beweging Limburg Positief Gezond