Home
Positieve Gezondheid
Wat is Positieve Gezondheid?
Hoe werkt Positieve Gezondheid?
Mijn Positieve Gezondheid
Hoe is het ontstaan?
Positieve Gezondheid vergeleken
Scholing
Voor studenten
Ervaringen
Positieve Gezondheid in de praktijk
Inspiratiesessies
Tools
Limburg Positief Gezond
Beweging Limburg Positief Gezond
Ambassadeurs
Kernteam
Werkwijze
Partners
Ambities
Actueel
Actueel
Aanmelden nieuwsbrief
Archief nieuwsbrieven
Keipositief
Contact

30% van dementie is te voorkomen

Dementie is een nare aandoening waar geen medicijn voor is. Het aantal gevallen van dementie neemt de komende jaren schrikbarend toe. In Limburg gaat dat harder dan in de rest van het land. Dat 30% van de gevallen van dementie te voorkomen is door een bepaalde leefstijl te bezigen is bij maar weinig mensen bekend. Proberen dementie te voorkomen is de beste optie die we hebben. Hoe eerder je daarmee begint, hoe beter het is.

Hoe dan?

Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes in de hersenen. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Ook vasculaire dementie, veroorzaakt door vaatschade in de hersenen, komt vaak voor. In totaal hebben 270.000 Nederlanders een vorm van dementie. Ook voor mensen die nog maar een jaar of 40 oud zijn is het verstandig om met de gezonde leefstijl aan de slag te gaan. Dat is beter dan wachten op een medicijn dan er misschien niet komt en bovendien zinvol omdat diezelfde gezonde leefstijl ook effect heeft op heel veel andere ernstige aandoeningen.

Uit onderzoek blijkt dat de helft van de mensen niet weet dat 30% van de gevallen van dementie te voorkomen is door het eigen gedrag te veranderen (de leefstijladviezen op te volgen). Het is van groot belang dat zoveel mogelijk mensen dit weten. Het gaat allereerst om een verandering in ons gedrag, om via een bewuste, gezonde leefstijl de kans om later dementie te krijgen omlaag te brengen. Het beste is om daar op een zo jong mogelijke leeftijd mee te beginnen. Het lukt nooit om de kans om zelf dementie te krijgen helemaal tot nul terug te brengen. Er spelen immers ook andere persoonlijke factoren mee, zoals erfelijkheid. Het betekent wel dat aanzienlijk minder mensen dementie zullen krijgen, ook al is niet precies te voorspellen wie wel en wie niet. Maar iedereen die geen dementie krijgt dankzij de leefregels is er een! We zijn zelf het medicijn dus. Wacht niet, begin nu.

Hoe meer we de uitingen van ‘We zijn zelf het medicijn’ en de daarbij horende MijnBreincoach app zien hoe beter dat is. Samen kunnen we ervoor zorgen dat  meer mensen zich bewust worden dat je zelf iets kunt doen om je hersenen gezond te houden en ernstige ziektes te voorkomen. Om campagne te voeren is veel geld nodig. Dat geld hebben we helaas niet. Daarom roepen we mensen, bedrijven en organisaties op ons mee te helpen de campagne zichtbaar te maken.

Deze pagina delen: