Maandag, 25 maart 2019

Beweging Limburg Positief Gezond

De afgelopen jaren hebben we ingezet op het (mede) inspireren en aanjagen van het inzetten van het gedachtegoed positieve gezondheid in de provincie Limburg. Talloze organisaties, professionals en burgers zijn inmiddels aan de slag met positieve gezondheid.  Het enthousiasme is onverminderd groot.

Beweging Limburg Positief Gezond

De afgelopen jaren hebben we ingezet op het (mede) inspireren en aanjagen van het inzetten van het gedachtegoed positieve gezondheid in de provincie Limburg. Talloze organisaties, professionals en burgers zijn inmiddels aan de slag met positieve gezondheid.  Het enthousiasme is onverminderd groot.

Doorontwikkeling
Nu staan we voor een nieuwe uitdaging om de huidige beweging Limburg Positief Gezond door te ontwikkelen en in te zetten op verdieping en verduurzaming. De afgelopen periode hebben we gebruikt om te verkennen wat dat betekent voor het actiecentrum Limburg Positief Gezond. We hebben gesprekken gevoerd met alle partners en er is een nieuw plan geschreven (Beweging Limburg Positief Gezond, fase 2, 2020-2022). Deze nieuwe fase betekent een andere rol voor alle huidige partners en het actiecentrum. We zetten in op uitbreiding van het netwerk, bundeling en verspreiding van kennis en ervaring en het ontwerpen en inrichten van een structuur t.b.v. verduurzaming van de beweging. Daarnaast willen we graag blijven inspireren en aanjagen, en het aanspreekpunt zijn voor alle leden en potentiele leden die actief aan de slag zijn of willen met het gedachtegoed positieve gezondheid.
We hebben ons tot doel gesteld om te transformeren van actiecentrum naar de Beweging Limburg Positief Gezond, die wordt gedragen door een veelheid aan leden (organisaties en individuen) die het gedachtegoed omarmd hebben en hiermee actief aan de slag zijn in Limburg, en samen werken aan verbinding, verdieping en verduurzaming. Zo werken we samen aan een positief gezond Limburg.

Het kernteam
De Beweging Limburg Positief Gezond wordt sinds januari 2020 gehost door Burgerkracht Limburg. Op bestuurlijk niveau hebben de partners de bestuurder van Burgerkracht Limburg mandaat gegeven om samen met het kernteam (voorheen actiecentrum, bestaande uit medewerkers van de kernpartners van de beweging) de plannen uit te werken. Ook biedt Burgerkracht Limburg onderdak aan de beweging en verzorgt de benodigde faciliteiten.


Tips voor wie ook wil

Welke tips kunnen Huber en Reynen al meegeven op basis van hun ervaring met Limburg Positief Gezond? De belangrijkste:

Zoek een haakje

Koppel Positieve Gezondheid beleidsmatig aan een maatschappelijke uitdaging en geef het zichtbaar een plek, bijvoorbeeld in een sociale agenda. Omdat het geagendeerd is, nodigt het partijen in de provincie uit om aan te haken.

Draag de verantwoordelijkheid breed

Hoe meer partners meedoen in de provincie, hoe beter. Denk niet alleen aan de verbinding van zorg met welzijn, maar ook met onderwijs, woningcorporaties, werkgevers, bedrijfsleven, ondernemers en winkeliers. Voorkom dat één iemand de baas is. Maar zorg wel voor een team dat aanjaagt en coördineert.

Hou oog voor waar het schuurt

Positieve Gezondheid betekent dat je vertrouwde processen moet loslaten. Dat je de regie uit handen geeft. Dat je als opdrachtgever wel betaalt, maar niet bepaalt. Dat je nieuwe inzichten niet uit winstbejag voor jezelf houdt, maar weer inbrengt omdat je met elkaar werkt aan een gezamenlijk doel: meer gezondheid en vitaliteit van de inwoners. En dat je je niet laat verleiden door politieke, bestuurlijke of commerciële belangen.

Denk vooraf na over burgerparticipatie

Geef inwoners een duidelijke en volwaardige plek in het proces. Vanaf het begin. Bedenk met hen hoe je hun inbreng zo goed mogelijk vormgeeft.

Breng focus aan

De breedte van Positieve Gezondheid is de kracht, maar kan ook een valkuil zijn. Niet alles kan tegelijkertijd. Kies vooral met elkaar voor initiatieven waar je blij van wordt en waar de energie zit.

Stuur op de grondbeginselen van Positieve Gezondheid

Zorg ervoor dat veerkracht, zeggenschap en eigen regie de uitgangspunten zijn van hoe je het proces in de provincie inricht. Neem mensen dus niks uit handen, maar stuur op deze principes.

Loslaten en vertrouwen

Wat is nu de grootste uitdaging in Limburg? Reynen: ‘Wat we zien is dat veel bestuurders Positieve Gezondheid in hun beleidsstukken hebben vastgelegd. En dat professionals klaar staan om ermee aan de slag te gaan. De managers staan nu voor een uitdaging. Ze moeten ruimte gaan maken voor andere werkprocessen. Ze zijn niet langer eigenaar van een activiteit. Ze moeten anders samenwerken en budgetten anders gaan verdelen. Dat vraagt de komende tijd veel aandacht.’
Ook de provincie en iPH staan voor een uitdaging. Reynen: ‘Zij moeten de omslag aan de Limburgers en de organisaties laten – en daarop vertrouwen. Daar ligt het eigenaarschap en de eigen regie. De rol van de provincie en iPH is het komende jaar om hiernaartoe te werken.’

Opbrengsten bereiken de politiek


Ruim een jaar na de start kijkt Huber trots naar wat Limburg in beweging heeft gezet. ‘Het is niet mis wat daar op gang is gekomen: er is veel energie, enthousiasme en er ontstaat verbinding. Daarnaast ben ik blij dat de politiek door dit alles meekrijgt dat er iets bijzonders gaande is. Zij zien dat Limburg een regio is waar lef getoond wordt. En waar anderen kunnen leren van de experimenten. Zo wordt er bijvoorbeeld in Den Haag gesproken over een huisarts in Limburg die kosten weet te besparen, omdat hij langer en anders met zijn patiënten praat. Hoe mooi is dat?’

Meer weten?

Van 2 november tot 9 november viert Limburg de week van de Positieve Gezondheid. Er staan tal van opbrengsten online, zoals het voortgangsverslag, een magazine en een toolbox. Laat je inspireren op limburgpositiefgezond.nl.

(dit interview is overgenomen uit https://iph.nl van 7 november 2018)