Op uitnodiging van Limburg Positief Gezond gaf filosoof Henk Oosterling (63) een lezing in Maastricht. Ooit kendokampioen en ruim 30 jaar als universitair hoofddocent filosofie is Oosterling verbonden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In 2004 startte hij Rotterdam Vakmanstad. Een stichting die op basisscholen lessen in judo, filosofie, koken, ecologie en tuinieren verzorgt met als doel kinderen een actieve houding aan te leren.

Oosterling is bekend van zijn opvoedkundige inzichten. Bij kinderen heeft hij dan ook een heel werkzame benadering: “Laat kinderen bewegen, goed eten, weten waar hun voedsel vandaan komt, dat zelf verbouwen, filosoferen, geef ecologie-lessen en vredeslessen. Zodat ze snappen dat tomaten ergens geteeld worden en niet zo maar uit de hemel vallen. Ze moeten begrijpen dat ze onderdeel zijn van cirkels met ‘feedbackloops’. Namelijk dat ze zelf verantwoordelijk kunnen zijn voor wat ze doen en dat hun gedrag effect heeft op anderen. Ze krijgen leermeesters. Mensen uit het bedrijfsleven, de judoleraar, de filosofieleraar, techniekleraren en dansleraren. Allemaal personen uit en met hele andere netwerken waar zij dan ook mee in aanraking komen.”

 

Ook op het vlak van integrale samenwerking heeft Oosterling heel heldere ideeën. Hij pleit voor samenwerking binnen het gemeentelijke apparaat. Zodat de afdeling volksgezondheid bijvoorbeeld, wordt gekoppeld aan Onderwijs. “Dan kan die obesitas bij kids in de wijken veel directer worden aangepakt. Terwijl we nu vergeefs wachten tot ze ervan afkomen. Pas als ze te dik zijn, komt de GGD met zijn strategieën”.
Alles hangt met alles samen, stelt Oosterling. “Een individu is een knooppunt in een netwerk. Dat betekent niet dat niks meer apart komt te staan. Individuen verdwijnen niet. Ze komen op een ander vlak terug, maar dan wel op zo’n manier dat ze begrijpen dat ze in allerlei netwerken of velden, verschillende posities innemen. De grote truc van het leven is om deze bij elkaar te brengen. Zodat jij een samenhangend idee van jezelf krijgt en je dit aan anderen kunt presenteren, waardoor mensen weer in wederkerigheid verantwoordelijk voor elkaar willen zijn. Dat je aangesloten bent op wat je doet. Dat heet samenleven.”

Het optreden van Henk Oosterling vond plaats in het kader van de Inspiratiesessies, die maandelijks in zuid-, midden- en noord-Limburg plaatsvinden. Positieve Gezondheid bestrijkt immers ook het brede spectrum van zingeving en sociaal maatschappelijke aspecten. En op dat vlak was de bijeenkomst erg inspirerend. De foto komt van Bert Hesdahl.