Home
Limburg Positief Gezond
Actiecentrum
Ambassadeurs
Beweging Limburg Positief Gezond
Team
Werkwijze
Partners
Positieve Gezondheid
Wat is Positieve Gezondheid?
Hoe werkt Positieve Gezondheid?
Mijn Positieve Gezondheid
Hoe is het ontstaan?
Positieve Gezondheid vergeleken
Ambities
Actueel
Actueel
Aanmelden nieuwsbrief
Archief nieuwsbrieven
Agenda
Inspiratie
Inspiratiesessies
Positieve Gezondheid in de praktijk
Tools
Scholing
Trainingen
Trainers en sprekers
Ervaringen
Contact

Empathie is ook een medicijn

“Heb méér aandacht voor de patiënt zelf en niet alleen voor de klacht, want empathie in de zorg is af en toe ver te zoeken”. Dat was de boodschap die medische student Matthijs Bosveld kreeg van een patiënte tijdens zijn studie geneeskunde.

Veel mensen kiezen voor de zorg vanuit hun (com)passie voor de medemens. Maar door werkdruk, routine en administratief werk dreigt deze passie steeds meer naar de achtergrond verdrongen te worden. De jonge, ambitieuze en bevlogen grondleggers van Mens Achter de Patiënt willen graag weer aandacht vinden voor de mens zelf, in plaats van alleen maar de aandoening of ziekte. Deze initiatiefnemers delen graag hun ervaringen en wetenschappelijke inzichten.

Dat inzicht zette Matthijs aan tot het opzetten van een stichting die meer aandacht vraagt voor de persoon achter de patiënt. Met de stichting Mens Achter de Patiënt verzorgt Matthijs nu een onderwijsmodule op verschillende zorgopleidingen en workshops in ziekenhuizen. Hij heeft zijn studie een jaar opzij gezet om zich volledig te richten op het uitbreiden van de Stichting. In onderstaand filmpje laat Matthijs zien waarom hij samen met anderen zo gedreven is om de aandacht voor de patiënt te verbreden.

Bron: De vereniging Limburg

Deze pagina delen: