Home
Positieve Gezondheid
Wat is Positieve Gezondheid?
Hoe werkt Positieve Gezondheid?
Mijn Positieve Gezondheid
Hoe is het ontstaan?
Positieve Gezondheid vergeleken
Scholing
Voor studenten
Ervaringen
Positieve Gezondheid in de praktijk
Inspiratiesessies
Tools
Limburg Positief Gezond
Beweging Limburg Positief Gezond
Ambassadeurs
Kernteam
Werkwijze
Partners
Ambities
Actueel
Actueel
Aanmelden nieuwsbrief
Archief nieuwsbrieven
Keipositief
Contact

Baersdonck vertrekt vanuit vertrouwen

Donderdag 15 maart heeft de officiële opening plaatsgevonden van de Baersdonck in Grubbenvorst, Noord Limburg. De Baersdonck is een mooi voorbeeld van het toepassen van Positieve Gezondheid in de praktijk. Dit innovatieve project is gebaseerd op het vertrouwen dat ook mensen met een licht verstandelijke beperking een betekenisvol leven kunnen hebben, midden in de samenleving.

Vorig jaar oktober verhuisden zo’n 10 mensen naar De Baersdonck in Grubbenvorst. Zij hebben in het verleden problemen gehad met bijvoorbeeld verslaving, depressie, omgaan met geld, functioneren in de samenleving. Tijdens die behandeling woonden ze in een beschermde omgeving. Nu zijn ze toe aan een terugkeer in de maatschappij en die kans krijgen ze in Grubbenvorst. De Baersdonck is onderdeel van Dichterbij en heeft als doel de bewoners de mogelijkheid te bieden een gelukkiger leven te leiden. Dit doen ze door maximaal de eigen talenten te benutten in het wonen, werken en recreëren. Hierbij wordt zoveel mogelijk aangesloten bij de zelfredzaamheid van de bewoner.

Tijdens de opening werd de documentaire ‘De Baersdonck-Dichterbij de Samenleving’ getoond. Filmmaker Ruud Lenssen heeft de ontwikkelingen rondom De Baersdonck gevolgd. Dit heeft geresulteerd in een documentaire die laat zien hoe de verhuizing verloopt van mensen met een licht verstandelijke beperking én gedragsproblemen, van een veilig afgeschermd terrein naar hun nieuwe woning midden in de samenleving. Een film die aandacht heeft voor de dromen van de hoofdpersonen, maar ook voor de twijfels uit het dorp. Hier kun je de Trailer van de documentaire zien. Deze trailer is in het weekend van 17 en 18 maart ook voor een breed publiek te bekijken geweest. Dat leverde veel belangstelling en reacties op social media. De documentaire is zodanig gemaakt dat hij als voorbeeld, instructiemateriaal en in het kader van kennisdeling kan worden ingezet voor andere soortgelijke initiatieven. Het project de Baersdonck sluit helemaal aan bij de Provinciale visie uit de Sociale Agenda Limburg 2025.

Deze pagina delen: